Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Брегу: Западен Балкан не може да изгуби уште една деценија обележана со нови нестабилности

Во интервјуто за Европски Западен Балкан (ЕВБ), генералната секретарка на Советот за регионална соработка, Мајлинда Брегу, нагласува дека регионалната иницијатива „Зелени коридори“ овозможи непречен проток на стоки во најкритичната фаза на пандемијата од коронавирусот преку стабилизирање на протокот на стоки во регионот на Западен Балкан, што значително им помогна на извозно ориентирани компании, но и на оние чие производство зависи од увозот.

Според неа, кризата покажа дека „соло“ во мала регионална област може да биде погубно, но исто така и дека Западен Балкан има способност и сила да спроведе заеднички иницијативи за нормализирање на животот во меѓу-зависни економии.

На прашањето за најголемите пречки во спроведувањето на иницијативата „Зелени коридори“, Брегу потсетува дека постојат 14 гранични премини меѓу економиите на Западен Балкан и 18 со земјите-членки на ЕУ.

„Во еден момент беа потребни повеќе од 20 часа да се помине границата, да се завршат царински процедури, санирање и здравствена проверка на возачот. Покрај тоа што е исклучително долготраен процес што ги одложува, па дури и често ги крши синџирите на снабдување, тоа е исто така скап – се пресметува дека секоја минута време на чекање чини скоро 2 € по камион или 26 милиони часа поминати на нашата внатрешна граници. Тоа значи дека возачите на камиони кои ја превезуваат нашата главна стока поминуваат 80% од своето време чекајќи на граничните премини. Имајте ја предвид и оваа бројка. На почетокот на пандемијата тешко 2.000 камиони можеа да поминат дневно. Денес бројката достигна повеќе од 13 000 на ден.“ нагласува Брегу.

Според неа иницијативата „Зелени коридори“ овозможи стоката непречено да стигне навреме до своите дестинации, а исто така заштеди сериозни пари, време и стрес.

„Го имам кажано ова многу пати, и навистина верувам дека колку е подобра регионалната соработка, толку сме посилни. Заедно можеме да опстанеме како пазар и да бидеме посигурни и поинтересни за странските инвеститори, што значи поголем економски раст и отворање нови работни места.“ смета Брегу.

Целосното интервју можете да го прочитате на ЕВБ.

14/09/2020