Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Пристапни преговори

Во април 2018, Европската комисија оцени дека државата е „влезена во фундаментални промени во отворена и инклузивни атмосфера“ и во „светло на постигнатиот напредок“ повторно препорача преговори со Македонија.

На 26 јуни 2018 година, Европскиот совет отвори „јасна перспектива за почеток на пристапните преговори не подоцна од јуни 2019 година, под услов остварување на напредок во итните реформски приоритети.

24/04/2018