Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

ЕУ исплати 160 милиони евра макрофинансиска помош за три партнерски земји од Западен Балкан

Европската комисија денес ги исплати првите рати на програмите за макро-финансиска помош за Косово, Црна Гора и Северна Македонија. Денешната исплата на 50 милиони евра за Косово, 30 милиони евра за Црна Гора и 80 милиони евра за Северна Македонија следи по договорот и ратификувањето на Меморандумите за разбирање во изминатите месеци.

Исплатата на втората рата, која за Северна Македонија изнесува 80 милиони евра, е условена со исполнување на условите утврдени во меморандумот.

Оваа помош за партнерите од Западен Балкан е дел од итниот пакет за помош во вкупен износ од 3 милијарди евра за десет земји, чија цел е да го успори и превенира економскиот пад предизвикан од пандемијата на коронавирусот.

06/10/2020